(Literaire) roman,  feelgood

Een bijzonder mooi verhaal

Zeg je feelgood, dan zeg je automatisch Tamara Haagmans. Voor haar is schrijven als ademen en ze heeft al een aardig repertoire op haar naam staan. Ze houdt van romantiek en dat is terug te vinden in haar verhalen. Op een luchtige manier weet ze zwaardere thema’s erin te verweven waardoor je haar boeken met een lach en een traan leest. De mooiste dag van je leven kwam deze zomer uit bij uitgeverij Luitingh en Sijhoff.

Vriend, ring, trouwjurk. Meestal gaat het in die volgorde. Krista doet dat net even iets anders. In de kringloop waar ze werkt, doet ze een wel heel bijzondere vondst: een trouwjurk. Splinternieuw, en op aandringen van haar collega trekt ze de jurk aan. Hij past perfect en Krista weet het zeker, achter deze jurk zit een bijzonder verhaal en moet terug naar de rechtmatige eigenaar.

Er zit zeker een heel bijzonder verhaal achter en het fijne van De mooiste dag van je leven is dat je even deelgenoot bent van de wereld van Krista, Roy en Sylvia. Dit is een verhaal dat je beleeft, zonder dat je het gevoel hebt dat hier een auteur bezig is je een verhaal te vertellen. 

De mooiste dag van je leven wordt voornamelijk verteld door Krista, net zo ongrijpbaar als haar krullen. Ze komt goed tot haar recht en weet vanaf pagina één al een lach op je gezicht te krijgen. Ook in haar strubbelingen weet ze je te raken. Dat geldt overigens voor alle personages. Dit zijn mensen van vlees en bloed waar je soms even een hartig woordje mee zou willen spreken, maar voornamelijk wil je ze even vasthouden. Niet één voelt overtrokken, ongeloofwaardig of wat dan ook. En hoewel een uitje met Roy naar een trampolinepark best hoog op de to do lijst mag, is dit niet zomaar een ‘lekker verhaaltje’.

Dat komt deels doordat alle emoties en gebeurtenissen niet ‘erger’ zijn dan erg. De romantiek tast het glazuur van je tanden niet aan, het verdriet raakt echt en humor en drama worden goed afgewisseld zonder dat het er te dik bovenop ligt. Tamara Haagmans heeft een heerlijke nuchtere schrijfstijl waardoor ik tegen het einde van het boek hoopte dat er spontaan meer hoofdstukken bij zouden komen.

Wat ik zelf heel goed vond, en ook echt een meerwaarde voor het boek is,  was de manier waarop Tamara Haagmans een aantal maatschappelijke kwesties in het verhaal heeft weten te brengen, zonder je ermee in je gezicht te slaan met een bordje ‘dit is heel erg hoor!’. Het komt allemaal heel realistisch over, en raakt daardoor des te dieper. Ik had een zakdoekje nodig, en dat wil wat zeggen. 

Er valt nog veel meer te zeggen over De mooiste dag van je leven, maar de enige aanrader is om het boek lekker zelf te gaan lezen, want dit is echt een bijzonder mooi verhaal. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *